torsdag 8 november 2007

Hej då friheten att kommunicera privat!

Friheten till privat kommunikation är snart blott ett minne.

Musiktips Nightwish - Bye Bye Beautiful | Pain - Bye


Några citat ur Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning. Ett första citat som sammanfattar vad direktivet handlar om.
Direktivet om lagring av trafikuppgifter innebär att det blir en regel att vissa trafikuppgifter ska lagras under en viss bestämd tid. Ett genomförande av direktivet medför att mycket stora informationsmängder kommer att lagras.
Det mesta av informationen är ointressant ur brottmålssynpunkt men likväl integritetskränkande.
Det ansågs att lagstiftningen riskerar att få en psykologisk verkan som innebär att människor blir rädda och misstänksamma och i högre grad upplever att de lever i ett kontrollsamhälle. Det kan påverka tilltron till myndigheterna. Vid hearingen framfördes också att en ökad informationsvolym i allmänhet innebär en ökad risk för att informationen läcker eller sprids till obehöriga.
Med skadeprincipen och negativa friheter varmt om hjärtat är ovanstående mycket allvarliga nackdelar.
Tyvärr frågar man sig om inte den psykologiska effekten är något som Thomas Bodström mfl eftersträvar.
En annan faktor som berördes vid hearingen är risken för ändamålsglidning, dvs. risken för att när systemet för lagring av trafikuppgifter väl finns och fungerar kommer det att användas för andra syften än det ursprungligen var tänkt för.
No shit Sherlock!
[..] bedömer vi att kostnaderna för att identifiera och spara uppgifter kan beräknas till omkring 100 miljoner kronor. Den sammanlagda kostnaden för att lagra trafikuppgifterna uppskattar vi också till omkring 100 miljoner kronor [..]
Om det åligger din leverantör att lagra vad du gör, vem är det som får betala för det?


Piratpartiet har med anledning av SOU 2007:76 släppt en pressrelease.
Förslaget öppnar dammluckorna för en hiskelig övervakningsstat bortom vad någon tidigare sett, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Förslaget innebär i praktiken att alla medborgare förses med en spårsändare som tillhör staten, som registrerar allas vardagsbestyr. Det gör det i praktiken olagligt att kommunicera anonymt. Det är som om man skulle tvingas legitimera sig för postmästaren för att få skicka ett brev med posten.
[..]
Med detta så avskaffar man brevhemlighet, meddelarskydd och källskydd och kallar det hånfullt för "medel för effektiv brottsbekämpning". De få partier som pratat för personlig integritet har gjort en klackvändning när man väl kommit till makten. Vi inom Piratpartiet blir mer och mer alarmerade över hur nonchalant man raserar personlig integritet, och hur snabbt demokratins fundament monteras ned för att ersättas av en omfattande massövervakning.
[..]
Debatten gick varm redan i EU-parlamentet om hur man skulle förhålla sig till att direktivet bryter mot Europakonventionen. Tyska parlamentstjänstemän har kommit fram till att Tyskland inte kan införa massregistreringen av det skälet, och att direktivet är olagligt. Den tyska parlamentsledamoten Ilka Schröder har gått ännu längre och säger att detta registrerar mer än Stasi någonsin gjorde.




På tal om att Alice och Bob inte får ha sin kommunikation ifred kom jag att tänka på en underbar comic från xkcd.

Inga kommentarer: