onsdag 24 oktober 2007

Kan ni inte skilja på rätt och fel?

Det är inte helt ovanligt att jag hör fram för allt äldre beklaga sig över att barn idag inte får lära sig skilja på rätt och fel. Hur ska det gå när de växer upp? Det har nog varit lika i alla tider. De som jobbar inom antipiratindustrin har ju varit barn en gång. I nyhetsströmmen är det tre händelser som har en sak gemensamt. De tyder på att ovan nämnda före detta barn inte kan skilja på rätt och fel.


IFPI har tvingat fram en stängning av OiNK. Alltid lika välformulerade Rasmus slår huvudet på spiken med sin sammanfattning.

Från Copyriot
Resultatet: Den som utan kostnad vill fylla sin MP3-spelare med musik, kan göra det precis lika lätt som tidigare. Men musiken som hamnar där kommer inte bli riktigt densamma. När större andel av musikcirkulationen måste förlita sig på mer småskaliga nätverk, är det två saker som faller bort: Dels det allra nyaste, det som Ifpi påstår att hela tillslaget handlade om. Dels det obskyra, udda, underjordiska. Fler MP3-spelare kommer att fyllas med halvny mittfåremusik. Kanske en viss vinst för Ifpi, eftersom något fler människor riktar sitt intresse mot de artister vars rättigheter de förvaltar. Men en tråkig förlust för musiklivet.

Huruvida det i sig är rätt eller fel finns det inga lätta svar på. Personligen tycker jag det är beklagligt när den långa svansen drabbas. Att IFPI motarbetar att musik sprids utan deras kontroll oavsett om det är musik de förvaltar eller ej är väl som det är och inget ovanligt. Vad som fick mig att höja på ögonbrynen är följande.

Från Copyriot
Slutligen kan det nämnas att Oink.cd under tisdagseftermiddagen åter blev tillgänglig – i defacead version. Besökare nåddes av en grå hemsida med en kort text som förklarade att ett tillslag hade gjorts, samt av banners från IFPI och BPI!
Detta är förstås högst anmärkningsvärt. Polisen tar alltså över en brottsmisstänkt hemsida och fyller den med reklam för de privata intresseorganisationer som kommenderat fram till slaget, innan saken prövats i domstol. Att gränsen mellan rättsväsende och upphovsrättsindustri lösts upp totalt är inte längre något man sticker under stol med. Man skryter snarare om det!

När jag började fundera kring rätt och fel inom musikspridning kom jag att tänka på något jag läste för några dagar sedan. Nämnligen att The Pirate Bay åtalar ett flertal företag inom musikindustrin för att ha på ett flertal olika olagliga sätt försökt sabotera trackern.

Från thepiratebay.org/blog
Thanks to the email-leakage from MediaDefender-Defenders we now have proof of the things we've been suspecting for a long time; the big record and movie labels are paying professional hackers, saboteurs and ddosers to destroy our trackers.

While browsing through the email we identified the companies that are also active in Sweden and we have tonight reported these incidents to the police. The charges are infrastructural sabotage, denial of service attacks, hacking and spamming, all of these on a commercial level.

Tredje saken är att IFPI (www.ifpi.org) som tidigare haft även adressen ifpi.com registrerad har blivit av med den eftersom de trots påminnelser inte har betalat för den. Adressen har således blivit ledig och därefter registrerad av någon okänd person som valde att donera den till personerna bakom The Pirate Bay. Nu försöker IFPI få tillbaka adressen genom domstol. Nu minns jag inte var men jag läste en bra liknelse med en lägenhet. Här har man alltså inte betalat hyran, blivit vräkt och hyresvärden har hyrt ut till en ny gäst. Att i det läget gå till domstol och påstå att det är fel att hyresvärden väljer att hyra ut till någon som betalar istället... Dags att reflektera över sin egen situation?

Från blog.moovies.se
Enligt IDG.se har IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) i dagarna lämnat in en anmälan till FNs upphovsrättsorgan då de anser att deras domännamn har blivit kapat. IFPI är den organisation i USA som går i fronten mot piratkopiering. Då kan det tyckas rätt kul att skaparna bakom ThePirateBay lyckats köpa domänen ifpi.com eftersom IFPI glömde betala för den. Att hävda att man äger något som man inte betalar för är ju precis samma sak som fildelarna gör. Snacka om att motarbeta sig själva!

Från deep|edition
IFPI har sin egen tolkning av saker och ting. De menar att ifpi.com, som numera ägs av Pirate Bay, tagits över av “domänkapare”. När då? Jo, när IFPI glömde betala förnyelsen av domänavgiften. Jahaja. Så nu ska de försöka få tillbaka domänen via domstol. Okej. Problemet är inte egentligen just det här utan det faktum att det inte finns en balans mellan å ena sidan ett varumärkes rätt till skydd mot intrång och å andra sidan domänföretagens rätt att sälja domäner för att tjäna pengar. Skulle varumärkesskyddet bli starkast så skulle det i princip innebära att registrerade varumärken inte behövde betala för de domäner som de inte tänkt använda, eftersom dessa ändå inte fick användas av någon annan. Och om man har så dåliga administrativa rutiner som IFPI uppenbarligen har får man fasen skylla sig själv.


Säga vad man vill om antipiraterna men hur de än försöker svartmåla andra framstår de ändå inte som the good guys.

Inga kommentarer: