lördag 8 september 2007

Några länkar till läsvärdheter

Tre stycken med anknytning till “fildelningsdebatten”:


But the issue has stretched beyond DRM, as parties on both sides are beginning to agree that DRM is an unreliable form of copyright protection/restriction at best. In order to understand why this is, one must look at what DRM had hoped to accomplish.
- Suing Children, the Elderly and the Dead - A Brief History of Music & DRM


Trenden består av att automatiskt reglera infrastrukturen istället för att driva juridiska mål, och detta i allmänhet. Fildelare ska man komma åt utan att behöva laga med en rättsprocess, barnpornografi ska stoppas redan på DNS-nivå, och riksdagen ska förhindras att titta på porr genom ett filter. Vi stryper alla obehagligheter som tekniska tillämpningar utan inneboende rättssäkerhet, och framför allt, utan en demokratisk debatt.
- Fildelningsdebatten innehåller övergreppet på vår infrastruktur


Speciellt bör noteras att Friedman säger det som svenska Piratpartiet brukar framhålla men som ju knappast bara behöver komma bara från en frimarknadstänkare: att copyright och yttrandefrihet står i ett motsatsförhållande. Men för att förstå hela hans resonemang måste man nog känna till grundläggande rättighetsfilosofiska termer. Friedman säger att "copyright" aldrig kan vara en "right", en rättighet. Copyright är i själva verket en inskränkning i andra människors rättigheter: Yttrandefriheten.
- Om Google, Milton Friedman och pirater



För en tid sedan skrev Rasmus Fleischer en bra post om Facebook.

Medan vissa beklagar sig över hur Facebooks slutenhet kommer att göra det svårt för oss att flytta över alla våra kontakter till nästa hajp – för det tillfället kommer såklart, förr eller senare – ser jag det snarare som djupt tillfredsställande att veta att hela ens nätverk kommer raseras, för att sedan byggas upp igen. Är det inte detta vi djupast sett söker genom tidsfördriv som Facebook? Känslan av en identitet i tillblivelse, alltså, snarare än en slutprodukt att inneha.
- Facebook som glömska och tidsfördriv


Med anknytning till friheter och rättigheter är hans serie texter om Bataille mycket läsvärda.

Inga kommentarer: